Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Μπισκότα με λεμόνι

 πηγη : http://www.glykamystika.gr

(ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ,ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΜΕΡΙΔΕΣ:
24 ΤΕΜ.
5/5
4/5
 
Ιδανικά σνακ για πικνίκ. Είναι τραγανά, άκρως αρωματικά και δροσερά χάρη στο ξύσμα από λεμόνι που προσθέτουμε μέσα στη ζύμη.

Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Καλύψτε 2 ορθογώνια ταψιά διαστάσεων 43 x 33 εκ. µε λαδόκολα.
Σε ένα µικρό µεταλλικό µπολ βάλτε το νερό και το αλεύρι λιναρόσπορου και αφήστε το να φουσκώσει για 3΄-5΄. Σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ βάλτε το αλεύρι χωρίς γλουτένη, το µπέικιν πάουντερ και τη σόδα κι ανακατέψτε καλά µε ένα κουτάλι.
Βάλτε στον κάδο του µίξερ τη ζάχαρη µε το γάλα καρύδας και χτυπήστε τα µε σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε µεσαία ταχύτητα για 5΄. Προσθέστε το εκχύλισµα λεµονιού, το ξύσµα λεµονιού και το µείγµα από αλεύρι λιναρόσπορου και χτυπήστε ξανά, µέχρι το µείγµα να αφρατέψει και να έχει οµογενοποιηθεί εντελώς. Προσθέστε το µείγµα από αλεύρι χωρίς γλουτένη, το µπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατέψτε τα σε δυνατή ταχύτητα, µέχρι να γίνουν ελαστική και αφράτη ζύµη.

Με ένα κουτάλι πάρτε µικρές µπάλες ζύµης και απλώστε τις επάνω στα 2 ταψιά που έχετε καλύψει µε λαδόκολα. Ψήστε τα µπισκότα για 14΄ στην προτελευταία σχάρα. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 10΄. Ξεκολλήστε τα από τη λαδόκολα και αφήστε τα µέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές σκεύος, σε θερµοκρασία δωµατίου.
 

ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΤΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ - ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥΗ ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι η σχεδόν παντελής απουσία κορεσµένων λιπαρών, τα οποία ευθύνονται για καρδιαγγειακά προβλήµατα και παχυσαρκία. Ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, µε ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση.
Διατροφική αξία (ανά τεμάχιο)
Ενέργεια: 10 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 33 γρ.
Πρωτεΐνες: 3 γρ.
Λίπος: 12 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 γρ.
Χοληστερόλη: 0 mg
Φυτικές ίνες: 2,9 γρ.
Νάτριο: 96mg