Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ψωμακια χωρις γλουτενη

ψωμακια ευκολα νοστιμα και "μπαφουνατα"

Η σχεση μου με το ζυμωμα ψωμιου ειναι μια σχεση μισους και ...παθους....  Πετυχαινω τις συνταγες οταν τις ακολουθω κατα γραμμα αλλα επειδη εχω νοοτροπια - ακομη- φοιτητικη στα μαγειρεματα μου, αναζητω λυσεις ευκολες, γρηγορες ,απλες και νοστιμες... Ετσι εχω σπαταλησει απειρες ωρες για να πετυχω το επιθυμητο αποτελεσμα διχως αναμονη, διχως μπελαλιδικες πρακτικες κλπ κλπ....
Σημερα το αποτελεσμα (ωριμου σκεψεως ...) στεφητκε με επιτυχια 10 στα 10...
Εφτιαξα ψωμακια καρβελακια μεσα σε 40 λεπτα ,νοστιμα και ολοιδια με τα κανονικα... διχως να σκεπασω την ζυμη, διχως γαστρα , διχως νερο στο φουρνο ...Το  καρβελακι εχει κανει τοσο χοντρη τραγανή  κορα που κοβεται σαν κανονικο ψωμι... ιδιες φουσκαλες , ιδια γευση... ναι ειμαι πολυ πολυ χαρουμενη και πιο πολυ η κορη μου που δεν τα καταφχαριστηθηκε...
Πολυς ομως ο προλογος και δεν εγραψα την συνταγη....

  • 250 γραμ αλευρι scar B
  • 200 γραμ νερό
  • 1 φακελακι μαγια (αυτη που ειχε μεσα το αλευρι)
  • 1 κουταλια ξύδι
  • 60 γρ γαλα εβαπορε νουνου ελαφρυ
  • 1 κουταλια αλατι 
  • 1 κουταλια ζαχαρη
  • 2 κουταλιες μπεικιν χωρις γλουτενη 

Σε μεγαλο μπωλ κοσκινιζω αλευρι, μπεικιν , αλατι ζαχαρη.
Σε ενα μπρικι ζεσταινω το νερο , το γαλα και το ξυδι μεχρι να γινουν χλιαρα... και προσθετω την μαγια ανεκατευοντας μεχρι να διαλυθει .
Προσθετω το υγρο μειγμα στο αλευρι και ζυμωνω με λαδωμενα χερια επι 8- 10 λεπτα... Πρεπει το ζυμαρι να ειναι ελαφρυ , ελαστικο και να μην κολα στα χερια. αναλογα προσθετουμε αλευρι ή νερο μεχρι να εχει τη σωστη υφη... 
χωριζω σε μπαλακια ( στο μεγεθος της παλαμης ) και τους δινω το σχημα που θελω. 
Τα τοποθετω σε λαδωμενη λαμαρινα ( προσοχη οχι χοντρο ταψι, οχι τοιχωματα, μια λεπτη  μεταλλικη λαμαρινα τον σουπερ μαρκετ κανει καλυτερο ψησιμο) και χαραζω με το μαχαιρια 2-3 φορες την πανω επιφανεια.
ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο για περιπου 30 λεπτα ( 180 βαθμους). 
το μειγμα φτανει για 4 μικρα καρβελακια.



Μενει να δω πως θα ειναι την επομενη μερα αν θα ειναι το ιδιο (η σχεδον) καλα ή θα εχουν λασπωσει , σκληρηνει  κλπ κλπ ( οι δυσκολιες της απουσιας της γλουτενης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου