Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κουλουρια διαφορων γευσεων με μια ζυμη


Επειδη οι"μονοτονες" γευσεις δεν μας ταιριαζουν και θελαμε ποικιλια κουλουριων και υλικων, χτες -ομου μετα της 16 χρονης "μικρης" μου- φτιαξαμε κουλουρια που πραγματικα αξιζει να μοιραστω την συνταγη...

Υλικα Ζυμης
-500 γρ αλευρι χ.γλ. (εβαλα schar B, κανονικα θα το εφτιαχνα με το C  που ενδυκνειται περισσοτερο για γλυκα αλλα δεν ειχα οποτε προσθεσα παραπανω μπεικιν)
-200 γρ Ζαχαρη
-200 γρ βιταμ
-150 γρ φρεσκο γαλα
-50 γρ χυμο πορτοκαλιου
-2 αυγα
- βανιλια χ.γλ.
- 1 κουταλια σουπας μπεικιν χ.γλ. (bezgluten ειχα)

Υλικα γευσεων
- φλουδα πορτοκαλιου
- κανελλο -γαρυφαλα χ.γλ. (εβαλα Ανατολη)
-κακαο χ.γλ. (ιον)
-κουβερτουρα χ.γλ. (νεστλε)
-μαρμελαδα "φρουτα του δασους" χ.γλ.-(bonmamma)
-ξυσμα λεμονιου ή μανταρινιου
-σταφιδες χ.γλ.
-αμυγδαλα τριμμενα ή φουντουκια ή καρυδια

Σε ενα μεγαλο μπολ ανακατευω με το μιξερ ζαχαρη και βιταμ μεχρι να γινει ομοιογενες το μειγμα. ριχνω το μπεικιν και την βανιλια , προσθετω τα αυγα και εναλλαξ και λιγο λιγο μια αλευρι μια γαλα ανεκατευοντας συνεχως. Στο τελος προσθετω το χυμο του πορτοκαλιου. πρεπει η ζυμη να ειναι αρκετα σφιχτη και να πλαθετε ευκολα με το χερι χωρις να κολα.
Αναλογα με το ποσα υλικα διαφορετικων γευσεων εχω, χωριζω την ζυμη μου σε τοσα μπαλακια. 
Αλλο το ανακατευω με το πορτοκαλι, αλλο με κακαο, αλλο με κουβετρουρα τριμμενη, αλλη μπαλιτσα με ξηρους καρπους κλπ..τα πλαθω σε διαφορετικα σχηματα (πλεξουδα, σιγμα, στρογγυλα, καρδουλες η χρησιμοποιω φορμες σχηματος). 
Αν θελω να φτιαξω με μαρμελαδα πλαθω ενα κυκλακι το βαθουλωνω και προσθετω την μαρμελαδα ( αυτο ειναι το αγαπημενο μου). Μπορουμε να αυτοσχεδιασουμε και να κανουμε απειρους συνδιασμους με μια αρχικη ζυμη.
Τα βαζουμε σε βουτηρωμενο ταψι και ψηνουμε στους 180 για περιπου 20 λεπτα.

Ειναι ευπαρουσιαστα, ευκολα, γευστικα  και ιδιατερα στις γιορτινες μερες που κοντοζυγωνουν μπορουν να αποτελεσουν "δημιουργικη απασχόληση" για τους μικρους κοιλιοκακικους (& μη) μπομπιρες (ενας χαλαρος ...τροπος να δουν οτι η διατροφικη αυτη ιδιαιτεροτητα δεν ειναι παντα "μπελας")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου